Recorts d'aquel juliol martirial (1936) - Martirion

Vagi al Contingut

Menú Principal:

 

    GIRONA
           RECORDS D’AQUELL JULIOL MARTIRIAL (1936)
         Per Francesc A. Picas


El juliol de 1936 s’implantà a Catalunya un regim anarcomarxista que tenia per consigna la desfeta de l’Església, a sang i a foc. A la nostra diòcesi de Girona 195 sacerdots i 3 seminaristes foren víctimes mortals d’aquella revolució. Els seus noms figuren en dos amplis plafons a l’entrada del Santuari de Santa Maria del Collell.

A Figueres van assassinar onze sacerdots. El Castell de Figueres fou transformat en una presó de suplicis. Recordem mossèn Pere Arolas, rector de la Parròquia de Sant Pere, amb el crani partit. El Doctor Burgas un eminent sacerdot professor de La Salle, apunyalat. Mn. Saltador Clota, en ser exhumat d’una fosa comuna trenta mesos desprès de  mort, de la ferida del ventre amb arma blanca li sorgí sang fresca com si la ferida hagués estat recent feta. A La Jonquera assassinaren el senyor rector, el vicari i el mossèn de Requesens.  A Agullana el senyor rector i sis ciutadans.

Cinc bisbes foren assassinats en terres catalanes: D. Manuel Irurita, bisbe de Barcelona, Dr. Salvi Huix, bisbe de Lleida, Dr. Manuel Borràs, bisbe auxiliar de Tarragona, D. Miquel Serra, bisbe de Segorb, i el Beat Anselmo Polanco, bisbe Terol, assassinat a Pont de de Molins.  

El 1939, quan l’església recobrà la llibertat, amics de les parròquies aixecaren una Creu el lloc on foren assassinats els bisbes i els sacerdots. Els cristians d’avui expressen el seu amor i veneració a aquests fills de l’Església, i eleven a l’ombra de la Creu oracions, i el més sincer record. El poble fidel prega per la beatificació dels sacerdots, màrtirs de la Fe.
La Creu és signe d’amor i de pau. L’Església vol que tots siguem germans. Demana la concòrdia i el perdó, seguint l’exemple de Crist crucificat. Malauradament, per algú la Creu és signe d’odi. Han intentat més d’un cop de profanar-la i destrossar-la.

       Francesc A. Picas


 
 
 
 
 
Retorn al contingut | Retorn al menú principal